Menu
Algemene vragen
- Ik woon ver weg, kan er dan toch een afdruk gemaakt worden?
- Bij een overlijden kan er niet anders gewerkt worden dan op locatie. Voor de reiskosten daar naartoe worden altijd de kilometers (0,26 cent/km basistarief) gerekend van en naar uw woonplaats. Deze basale kosten komen voor uw rekening naast de kosten van de opdracht. De afstand is daarmee nooit een probleem.
- Wanneer de opdracht is gegeven, hoelang duurt het voordat ik het beeld in huis heb?
- Van afgietsel tot een volwaardig (met as gevuld) beeld kan tot 15 weken duren. De as wordt vaak door het crematorium pas na zes weken tot twee maanden vrijgegeven. Afhankelijk van grootte en eventuele bijzondere wensen kan het dus wat variëren wanneer het geheel klaar is.
- Kan het kwaad voor de huid om lichaamsafdrukken te maken?
- Nee, het maken van afdrukken wordt door mij voorzichtig gedaan met gebruik van huidvriendelijke materialen.
- Welke materialen zijn er mogelijk om beelden van te laten maken?
- De meest gebruikte materialen zijn gips, brons en giethars. Andere materialen zijn na overleg mogelijk. Het materiaal is mede bepalend voor de uiteindelijke prijs van het beeld.
- Ik ben terminaal ziek. Kan ik een handafdruk laten maken?
- In geval van ziekte kom ik bij u thuis en kunt u de afdruk of zelfs het bronzen beeld, indien het ziekteproces dit toelaat, mogelijk zelf nog zien. Ook kan er in overleg met u nog nagedacht worden over het aantal beelden, de vormgeving, het kleuruiterlijk e.d.
- Hoe wordt er bepaald wat ik aan afdrukken laat maken en wat er in rekening wordt gebracht?
- In het eerste telefonische of mondelinge contact wordt meestal vooraf vastgesteld wat ongeveer de wensen en de geraamde kosten zullen worden. (Dit verandert soms nogal eens spontaan bij de werkzaamheden op locatie, dat kán, dat is géén probleem. Hiermee veranderen de kosten vanzelfsprekend dan ook.)
De eerste basisopdracht en kosten die dus benodigd zijn om láter andere beelden of herinneringen te maken, zijn dus áltijd de eerste, witte originele kunsthars afdrukken direct op het lichaam gemaakt. Hierbij komen dan nog de kilometerkosten van €0,26 per kilometer.
Van iedere lichaamsafdruk afzonderlijk wordt, naar wens, een afgietsel gemaakt. Dit resulteert dus áltijd in één of meerdere, witte kunsthars originelen.
De kosten voor deze eerste, witte, originele beelden worden dus áltijd in rekening gebracht omdat er zónder deze 'originelen' óók geen (vervolg) beelden, sieraden of andere wensen vervaardigd kunnen worden. Deze éérst gemaakte, originele beelden kunnen ook áltijd door de aanvrager als 'zelfstandige beelden' gebruikt en neergezet worden. Er zijn dus op korte termijn al metéén mooie beeldjes of afdrukjes om neer te zetten.
Dat betekent wèl dat er basaal dus áltijd éérst deze originele afdrukken worden gemaakt en berekend.
Er kán eventueel 'een sokkel' of kleurpatina aan deze eerste originelen toegevoegd worden. Deze extra wensen en toevoegingen op deze witte originele afdrukken zijn een kleine meerprijs.
Daarnáást kunnen deze 'eerste moederafdrukken' bij eventuele vervolgwensen dienen als 'originele moederafdrukken' om van deze eerste afdrukken een verkleind sieraad, een bronzen beeld, een speciale muurplaat met ashuis, urn of een ander persoonlijk beeld op maat gemaakt te vervaardigen.
De kosten voor deze tweede vervolgkeuzes aan wensen en mogelijkheden zoals, sieraden, beelden, een muurplaat, een urn of bronzen beelden zijn áltijd een nieuwe, aparte factuur met nieuwe kosten en een 'nieuwe opdracht' die los van het maken van 'de eerste afdruk van het lichaam' staat. Als de originele beelden tussentijds gebruikt worden voor 'vervolgopdrachten' blijven deze afdrukken nog stééds bruikbaar als eerste originele beeldjes om te bewaren of neer te zetten.
- Kan ik de deelbare siliconenmallen, die tijdens het proces van de vervaardiging van de persoonlijke beelden ontstaan en later weer kunnen dienen om meerdere replica's te maken van een beeld, persoonlijk bezitten of zelf aankopen?
- De bestelling, vervaardiging en aankoop van een gewenst beeld, houden in dat er uitsluitend voor het uiteindelijk gewenste beeld en eindresultaat afgerekend wordt.
De voor de vervaardiging noodzakelijke productiestappen, mallen, tussenfases, hulpmiddelen, deelbare siliconenmallen en noodzakelijk gevormde afdrukken en 'hulptools' die speciaal tijdens dit proces gemaakt worden vallen niét automatisch onder de levering en de uiteindelijke eindbestelling en blijven 'in depôt' bij Stiltebeeld.
De aankoop is het uiteindelijke, gewenste beeld als eindresultaat en hieronder vallen deze tussenfases, afgietsels of siliconenmallen in het proces 'er naartoe' zeker niet.
In deze speciaal vervaardigde mallen, toolvorming en aanpassingen zit het copyright, de jarenlange expertise, opgedane ervaring, het continue leerproces en opleiding, specifieke ervaring en authenticiteit van de ideeën en handtekening van de kunstenaar besloten.
Dit is géén automatisch bezit wat vanzelfsprekend overdraagbaar is bij de aankoop van een bestelling voor een beeld als eindresultaat.
Dit valt onder het Copyright van de kunstenaar.
Wanneer de wens is om zélf deze deelbare siliconenmallen ter duplicering aan te kopen dan is de deelbare siliconenmal doorgaans de prijs van één keer een beeld bronsgieten, vanzelfsprekend mede bepaald door, en afhankelijk van de grootte en uitvoering.
Wanneer de mallen persoonlijk aangekocht worden door een cliënt gaat het copyright van deze ene, unieke mal over naar de koper van de mal. Deelbare siliconenmallen zijn, gezien het feit dat mijn werk een bepaald soort 'persoonlijk gebonden' opdrachten betreft, vanzelfsprekend áltijd persoons- en opdracht gebonden en zullen nóóit 'zomaar random' aan derden verkocht worden. Het is echter voor directe naasten, familie of ouders wél mogelijk om deze in hun bezit te krijgen door het aankopen van deze rechten die rusten op deze deelbare siliconenmal(len) door deze zelf aan te schaffen.
- Wat zijn de kosten?
- Bij een eerste telefonisch contact probeer ik zo goed mogelijk een indicatie te geven van de kosten. Een gerichte prijs is lastig om precies te geven omdat elke situatie weer anders is. Omdat het een proces betreft verandert er door de tijd nogal eens wat aan wensen, ideeën, of dingen die er bij komen. Een sokkel, kleur aan het beeld geven, vullen met as, een tweede of derde exemplaar zijn vaak onderdelen die er later gaandeweg extra bij komen. Deze extra keuzes komen bij de basisprijs die in aanvang voor u is aangegeven.
- Wij hebben een uitvaartverzekering. Wordt het maken van een handafdruk vergoed?
- Over het algemeen is er een bedrag beschikbaar voor een uitvaart. Het is aan te raden goed na te vragen of de verzekering het maken van een afdruk dekt. Meestal als het verzekerde bedrag voldoende is zal de verzekering het vergoeden. Anders komen de kosten voor uw eigen rekening.
Lichaamsafdrukken bij overlijden
- De overledene wordt over vijf dagen begraven. Ben ik op tijd om een afdruk te laten maken?
- Zodra u belt wordt er met u bekeken binnen welke termijn er een afspraak op locatie gemaakt kan worden. Meestal is dat binnen een of twee dagen. Soms gebeurt dit nog op de ochtend voor de uitvaart. Het is wel raadzaam om het op zo’n kort mogelijke termijn te doen omdat er natuurlijk veel lichaamsveranderingen gaande zijn.
- Mijn partner wordt gecremeerd. Kan er crematie as bewaard worden in de hand of gezichtsafdruk?
- Ja, Bronzen beelden zijn hol en kunnen dienen als ‘urn’. Gezien de hoeveelheid as van een volwassene zal er echter in veel gevallen slechts een deel van de as in het beeld kunnen worden bewaard.
- Tussen overlijden en uitvaart zit meestal ongeveer vijf dagen tijd. Wanneer kan ik het beste een afdruk laten maken?
- Wanneer het moment van lichaamsrigiditeit voorbij is, is afdrukken het best mogelijk. Het maakt het beter werkbaar wanneer de overledene nog niet ‘gekist’ is. Hoe vroeger het afgieten gedaan wordt, hoe minder zichtbaar zal de verandering in de vochthuishouding van het lichaam zijn.
- Het lichaam van de overledene is gebalsemd. Kan ik gewoon een afdruk laten maken?
- Ja, juist balsemen maakt het maken van een lichaamsafdruk goed mogelijk.
- Kan ik bij het maken van de afdrukken zijn?
- Het is mogelijk om bij het maken van de afdruk aanwezig te zijn. Bij het maken van een gezichtsafdruk wordt het afgeraden omdat dit erg confronterend en heftig kan overkomen. Zelfs het maken van een handafdruk maakt vaak al erg grote indruk. Het werkt de kwaliteit en schoonheid van het beeld in de hand wanneer er rustig en zonder afleiding gewerkt kan worden.
- Moet ik al weten wat voor beeld het uiteindelijk moet gaan worden?
- Nee, voor nabestaanden is de uitvaart in eerste instantie het belangrijkste. Binnen een dag laat ik aan u weten of het eerste ‘moedergietsel’ gelukt is. U heeft dan verder de rust om de uitvaart zo goed mogelijk te regelen. In de periode na de uitvaart bepaalt u wanneer u er aan toe bent om samen te bekijken wat verder de wensen en mogelijkheden zijn.
- De overledene ligt in een mortuarium of ziekenhuis, kan ik een afdruk laten maken?
- Bij een overlijden of ziekte wordt er altijd op locatie gewerkt en kom ik naar de plaats toe waar uw dierbare ligt opgebaard. Het regelen van de aanwezigheid van iemand op deze locaties wordt meestal door mij direct met het ziekenhuis of de uitvaartonderneming geregeld. U hoeft hier niet bij aanwezig te zijn.
- De overledene ligt in een kist. Kan ik toch nog afdrukken laten maken?
- Ja, het heeft de voorkeur dat de overledene op een draagbaar, tafel of bed ligt, maar ook opgebaard in een kist kunnen er doorgaans wel lichaamsafdrukken gemaakt worden.
- Kan de overledene nog gewoon opgebaard worden na het maken van lichaamsafdrukken?
- Ja, het maken van een afdruk heeft geen zichtbare gevolgen voor uw dierbare. U kunt ook daarna nog gewoon afscheid nemen.
Lichaamsafdrukken bij engelenkindjes of overleden kinderen:
- Mijn baby is prematuur geboren met 17 weken. Alles is heel kwetsbaar en klein. Kan ik hand en voetafdrukjes laten maken?
- Ja, meestal is het gewoon mogelijk om hand- en voetafdrukjes te maken. Per situatie, bij heel kleine kindjes, zal er ter plaatse worden ingeschat of het maken van afdrukjes mogelijk is.
- Mijn baby is met 34 weken prematuur overleden en daarna geboren. Het huidje zit vol met losse velletjes. Ik wil heel graag hand- en voetafdrukjes, kan dat?
- Ja, in de meeste gevallen kan er gewoon een herinnering gemaakt worden. Er blijft natuurlijk altijd een slag om de arm en uiteindelijk wordt er ter plekke bepaald of het maken van hand en voetafdrukjes mogelijk is.
- Ons kindje is in het ziekenhuis geboren en overleden. Wij zijn daar tijdelijk. Kunnen wij afdrukjes laten maken?
- Als u na de bevalling nog even in het ziekenhuis moet blijven kan ik gewoon naar u toekomen in het ziekenhuis. U kunt ook wachten met de afdrukjes maken tot het gezin naar huis mag en in uw vertrouwde omgeving wat afdrukjes laten maken. In de regel geldt wel dat u liever niet al te lang wacht met het maken van hand en voetafdrukjes vanwege de toenemende kwetsbaarheid.
- Er wordt obductie gedaan bij ons kindje. Kunnen wij toch afdrukjes laten maken?
- Als u een gezichtsafdrukje overweegt kan dat liever het beste voor de obductie gedaan worden omdat hierdoor de gezichtsuitdrukking soms wat anders wordt. Voor het maken van hand- voet- en oorafdrukjes kan dat ook bij terugkomst nog gedaan worden.